طراحی سایت استاتیک سالهاست که دیگر منسوخ شده و جایگاه خود را به طراحی سایت داینامیک داده و دیگر کمتر کسی را میتوان یافت که کار طراحی سایت را به صورت استاتیک انجام دهد .
تفاوت اصلی طراحی سایت استاتیک و طراحی سایت داینامیک این است که سایت های استاتیک دارای پنل مدیریتی نمیباشد ولی سایت های داینامیک دارای پنل مدیریت میباشند و دیگر نیازی به کد نویسی برای ایجاد صفحه جدید نمی باشد .
ایجاد وبسایت های استاتیک با صفحاتی از پیش طراحی شده مدتها است که جای خود را به صفحات داینامیک داده و دیگر کم تر سایتی را می توان یافت که محتوایش خط به خط به شیوه سنتی کدنویسی شده باشد، زبانهایی مثل asp , php و… تحولی نوین در وب ایجاد کرده و رفته رفته گوی سبقت را از دیگران ربودند، اما چرا php را انتخاب کنیم؟ پاسخ به این سوال به عوامل زیادی مربوط می شود چرا که هیچ زبانی کامل نیست ولی با توجه به مزیت ها از جمله رایگانی پی اچ پی، امکانات و قدرتمندی، دسترسی به منابع مختلف، سازگاری با انواع سرورها، استفاده گسترده و… توصیه می کنیم اگر علاقمند به فراگیری علم برنامه نویسی وب هستید پس از آموختن کلیاتی از css, html و javascript حتما دانشتان را با php کامل کنید، درست است که برنامه های مدیریت محتوا (CMS) کار را خیلی راحت کرده اند اما همیشه ایده هایی وجود دارند که در قالب آنها نمی گنجند و یا مشکلاتی پیش می آید که به دلیل مبهم بودن کدنویسی دیگران، ممکن است نتوانید آنها را رفع کنید یا دچار مشکل شوید.
تاریخچه php
توسعهٔ php از سال ۱۹۹۴ و زمانی که راسموس لردورف تعدادی اسکریپت به زبان سی نوشت تا صفحهٔ خانگی خود را مدیریت کند، آغاز شد. این اسکریپتها که به صورت رابط دروازهٔ مشترک ( Common Gateway Inteface) نوشته شدهبودند، مسئول انجام عملیاتهای سادهای مانند نشان دادن رزومهٔ راسموس و بررسی آمارهای بازدید از وبگاه او بودند. با گسترش اسکریپتها و افزودن توانایی تعامل با فرمهای وب و ارتباط با پایگاههای داده، نام صفحهٔ خانگی شخصی/مفسر فرم (Personal Home Page/Form Interpreter) یا PHP/FI برای آنها انتخاب شد. PHP/FI میتوانست برای ایجاد نرمافزارهای سادهٔ وب مورد استفاده قرار بگیرد. لردورف در ابتدا برای یافتن خطاهای این اسکریپتها و بهبود آنها، در ۸ جون سال ۱۹۹۵ میلادی اسکریپتها را با نام ابزارهای صفحهٔ خانگی شخصی نسخهٔ ۱٫۰ (Personal Home Page Tools version 1.0) تحت مجوز عمومی گنو بر روی گروه خبری یوزنت منتشر کرد. این نسخهٔ اولیه بسیاری از ویژگیهای نسخهٔ کنونی این زبان را دارا بود. متغیرها به سبک زبان پرل بودند، مدیریت فرمها وجود داشت و میشد کدها را در درون کدهای اچتیامال قرار داد. قواعد پیاچپی نیز از زبان پرل پیروی میکردند، اما سادهتر، محدودتر و ناپایدارتر بودند. با شکلگیری یک گروه برنامهنویسی و بعد از انجام تستهای فراوان بر روی نسخهٔ بتا و بازنویسی موتور تجزیهکننده، سرانجام PHP/FI نسخهٔ ۲٫۰ در نوامبر سال ۱۹۹۷ میلادی منتشر گردید.
اندی گاتسمن و زیو سوراسکی با بازنویسی موتور تجزیهکننده در سال ۱۹۹۷ میلادی، پایه و اساس نسخهٔ ۳ پیاچپی را بنیان نهادند. این ۲ نفر با همراهی لردورف با تغییر نام پیاچپی به پیاچپی: پیشپردازندهٔ ابرمتن (PHP: Hypertext Preprocessor) که یک مخفف بازگشتی است، در ماه جون ۱۹۹۸ میلادی رسماً پیاچپی نسخهٔ ۳٫۰ را منتشر کردند. بعد از این اتفاق گاتسمن و سوراسکی شروع به نوشتن هستهٔ جدیدی برای زبان پیاچپی کردند که منجر به بهوجودآمدن موتور زِند در سال ۱۹۹۹ میلادی شد. آنها همچنین شرکت زِند تکنولوژی را در کشور اسرائیل تاسیس کردند.
در تاریخ ۲۲ می سال ۲۰۰۰ میلادی پیاچپی نسخهٔ ۴ که از موتور زند نسخهٔ ۱٫۰ استفاده میکرد، منتشر شد.این نسخه تا ماه اوت سال ۲۰۰۸ میلادی توسعه یافت و به زیرنسخهٔ ۴٫۴٫۹ رسید. هماکنون پشتیبانی این نسخه به پایان رسیدهاست و هیچ بهروزرسانی برای آن منتشر نمیشود.
در ۱۳ ژوئیه سال ۲۰۰۴ میلادی، نسخهٔ ۵ پیاچپی که از موتور زند نسخهٔ ۲ بهره میبرد، منتشر شد. نسخهٔ ۵ ویژگیهای زیادی را به پیاچپی اضافه کرد. پشتیبانی کامل از شیء گرایی، افزونهٔ PDO ( PHP Data Object Extension) (که دسترسی به بانکهای اطلاعاتی را ممکن میساخت) و بهبود بازدهی از جملهٔ این ویژگیها محسوب میشد. از سال ۲۰۰۸ به بعد، با پایان یافتن پشتیبانی از تمامی نسخههای قدیمیتر php، نسخهٔ ۵ تنها نسخهٔ در حال گسترش است.
در کنار نسخهٔ ۵ php یک نسخهٔ اصلی دیگر در حال توسعه است. با توجه به تغییرات عمدهٔ موجود در این نسخه از جمله پشتیبانی کامل از یونیکد، قرار بود این نسخه به عنوان نسخهٔ ۶ php منتشر گردد. اما پیادهسازی پشتیبانی از یونیکد بیش از آنچه انتظار میرفت به طول انجامید. این امر باعث شد تا در مارچ سال ۲۰۱۰ میلادی، این نسخه به بخش در حال توسعه (Trunk) منتقل شد و دیگر به آن نسخهٔ ۶ گفته نمیشود.
مهمترین تغییرات این بخش جدید شامل حذف register_globals
، magic quotes
و safe mode
میباشد. دلیل حذف magic quotes
تاثیرات غیرقابل پیشبینی و دلیل حذف register_globals
خطرهای امنیتی بود که در نرمافزارها ایجاد میکرد. به جای استفاده از magic qoutes
برنامهنویسها میتوانند از تابع addslashes()
و یا توابع دقیقتری که برای هر پایگاه داده ایجاد شدهاند مانند mysql_real_escape_string()
که برای پایگاه داده مایاسکیوال طراحی شدهاست، استفاده کنند. توابعی که قرار است در نسخهٔ ۶ حذف شوند، از نسخهٔ ۵٫۳ به صورت توصیهنشده (Deprecated) درآمدهاند و استفاده از آنها باعث بروز هشدار در نرمافزار خواهد شد.
تعداد بسیار زیادی از پروژههای بزرگ و متنباز که از زبان php استفاده میکنند، از سال ۲۰۰۸ با به وجود آمدن جنبش ابتکاری GoPHP5 به معنای برو به php ۵ دیگر از پیاچپی نسخهٔ ۴ استفاده نمیکنند. این جنبش توسط بسیاری از توسعهدهندگان php پشتیبانی شد تا بتوانند به گسترش استفاده از نسخهٔ ۵ php کمک کنند.
مفسرهای زبان php برای هر دو معماری ۳۲بیتی و ۶۴بیتی موجود میباشند. تنها استثنا سیستمعامل ویندوز است که فقط نسخههای ۳۲بیتی برای آن منتشر میشود. اما مدتی است که نسخههای ۶۴بیتی ویندوزی نیز به صورت امتحانی بر روی وبگاه پیاچپی منتشر میشوند. استفاده از نسخههای امتحانی ۶۴بیتی ویندوز برای سرورهای بزرگ توصیه نمیشود.
شاید آموختن PHP در نگاه اول کاری پیچیده به نظر برسد اما اصولا برای یادگیری زبان های برنامه نویسی کافیست ایده های ذهنی مان را خط به خط روی کاغذی خیالی بنویسیم و سپس با توجه به شیوه نوشتن (syntax) هر زبانی به دنبال راه حل تبدیل و فهماندن ایده به سیستم شویم، از طرفی هیچ کس نمی تواند مدعی شود که همه چیز را می داند ولی دانستن اصول اولیه و داشتن تجربه تا حد رفع نیاز، چیزی است که با کمی تلاش و دقت می توانیم به آن دست یابیم؛ ما در آموزش هایمان سعی خواهیم کرد که در عین مختصر گویی به حد کافی نیز شما را با دنیای جالب کدنویسی php آشنا کنیم.
از آنجایی که php یک زبان سمت سرور (server side) است برای اجرای آن در سیستم خود نیاز به برنامه هایی تحت عنوان سرور مجازی دارید که امروزه به صورت رایگان در دسترس هستند، برای نمونه یکی از بهترین ها در آدرس زیر قابل دسترس است:
www.wampserver.com
همچنین:
www.appservnetwork.com
و همچنین:
www.apachefriends.org
پس از نصب هر یک برنامه های WampServer، AppServ یا XAMPP اکنون شما قادر به اجرای فایل های php روی سیستم خودتان خواهید بود، البته فایلتان را باید در ریشه سرور مجازی که معمولا پوشه ای با عنوان www است کپی نمائید؛ سپس در مرورگرتان به فرض عبارت http://localhost/example.php را بنویسید تا فایل example.php از فولدر www فراخوانی شود، اگر هم که به یک سرور آنلاین دسترسی دارید کار خیلی راحت تر است و کافی است فایلتان را به سرور منتقل کنید.
از آنجایی که فلسفه پیدایش php ایجاد صفحات داینامیک و استفاده از آن در وب بوده، لذا قابلیتهای این زبان در کنار کدهای ساده html قابل دسترسی است و این یکی از نقاط قوت آن محسوب می شود؛ برای شروع و آشنایی بیشتر به کدها و مثال های زیر توجه کنید:
<?php echo "اولین کد php من!"; ?>
<?php $text = "اولین کد php من!"; echo $text; ?>
توضیح:
– در کد بالا عبارت اولین کد php من! به جای پرینت مستقیم، ابتدا به یک متغیر داده شده و سپس آن متغیر به خروجی داده می شود (علامت $ نشان دهنده تعریف یک متغیر است).
حال به مثال زیر توجه کنید:
<?php $num1 = 20; $num2 = 50; $total = $num1 + $num2; echo $total; ?>
توضیح:
– کد بالا مقدار متغیر total را به خروجی خواهد داد و متغیر total برابر است با حاصل جمع دو متغیر num1 و num2 که اعدادی به دلخواه به آنها داده ایم.
مثالی دیگر:
<?php $name = 'webgoo.ir'; if ($name == 'webgoo.ir'){ $hi = 'خوش آمدید به وب طراحان!'; } else{ $hi = 'سلام وب طراحان!'; } echo $hi; ?>
توضیح:
– دستور if یعنی (اگر) و دستور else یهنی (در غیر اینصورت) برای ایجاد شرط به کار می روند و علامت == نشان دهنده برابری دو طرف شرط آن است.
تقریبا هر آنچه که از وب بخواهید با کدنویسی در php دستیافتنی است؛ در ادامه مطالب آموزشی Php با آموزش کامل php همراه شما خواهیم بود